Icke Godkänt, herr Björklund.

Det nya "gymnasieförslaget" är värdelöst. Att lägga högstadietiden bakom sig en gång för alla är en enorm befrielse, en renässans. Elever som det går trögt för i skolan lär det knappast gå bättre för ett tionde skolår.
Av egen erfarenhet är det en hur fascinerande upplevelse som helst att starta från noll, knyta nya kontakter, få nya lärare, glömma alla fördomar och allt gammalt groll. Det är väl knappast en nyhet att högstadietiden är en pers för många?

Om man haft ett taskigt självförtroende och självkänsla lämnar man hälften av det gamla "psyket" bakom sig och bearbetar bort det på nolltid. Förutsättningarna för att lyckas bättre i skolan, exempelvis på ett IV program, hävdar jag, ökar kraftigt.

Om man som en "udda" elev en gång fastnat i det slappa träsket i nian, skiter i allt vad skola heter, och bekräftar sin styrka genom att förstöra för andra, tar man sig definivt inte upp ur skiten genom att gå ett helt jävla år till i samma skola. Bland samma "bad guy" förväntningar, samma utdömande lärare, samma ruttna håla och samma samma samma.

Kan nämna många som inte hade så ljusa utsikter i nian, men som tagit nya tag i ettan, och nu är bland de bästa eleverna i klassen.

Hur regeringen kan tycka, ur ett ungdomligt, hormonstint perspektiv att detta är den bästa lösningen är att gräva sin egna grav. Jag är tämligen säker på att det inte finns någon som mår bra av att gå i samma kassa hjulspår.

Vad är det för fel på det system som finns nu?
IV -eleverna på Nösnäs verkar vara bland de gladaste och lugnaste personerna på hela skolan.

Jag tycker uppriktigt synd om de elever som eventuellt kan råka ut för detta.
Att tvingas gå ett år till i samma gamla skola, när kompisar går vidare till gymnasiet (som är en väldigt spännande värld att kasta sig in i)
För mig låter det som att nedvärdera de som redan "ligger", i våran missanpassade skola. Där alla som klarar av att sitta stilla fem timmar om dagen hyllas. Medan de andras intressen knuffas bort till ett smutsigt hörn. Mer om detta någon annan dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0